Co to jest thermory thermo drewno?
Drewno Thermory to światowej klasy profile drewniane poddane specjalnej modyfikacji termicznej. Marka Thermory jest liderem wśród producentów thermo drewna na świecie. Profile Thermory są obecne w 48 krajach na całym świecie. Główne rynki zbytu to Niemcy, Austria, Francja, kraje Skandynawskie, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia i Iran.
Thermory thermo drewno charakteryzuje się niezwykłą odpornością na niekorzystne warunki atmosferyczne, dzięki czemu nie wymaga impregnacji ani jakiegokolwiek zabezpieczania. Dodatkowym atutem drewna Thermory jest przyjazność dla środowiska - do jego produkcji nie stosuje się żadnych chemikaliów – proces jest całkowicie naturalny, a surowiec do jego produkcji pozyskiwany jest w całości z lasów certyfikowanych.
Podstawowymi gatunkami drewna poddawanymi modyfikacji Thermory do zastosowań zewnętrznych tj. deski tarasowe i elewacyjne są:
- thermo jesion
- thermo sosna
Thermory thermo jesion to najwyższa klasa drewna do zastosowań zewnętrznych. Charakteryzuje się szlachetnym czekoladowym odcieniem i 1 klasą odporności oznaczającą żywotność 25 lat+ bez zabezpieczania.
Thermory thermo sosna zaliczana jest do 2 klasy odporności oznaczającej 20-25 lat żywotności bez zabezpieczania. Żywotność ta porównywana jest min. do popularnego gatunku drewna egzotycznego Bangkirai.
Na czym polega modyfikacja termiczna Thermory?
Modyfikacja termiczna drewna to proces polegający na opalaniu i hartowaniu drewna, oparty na zastosowaniu wysokich temperatur i pary wodnej, przebiegający w specjalnych piecach.
Celem modyfikacji termicznej jest całkowite usunięcie wilgoci i żywicy z drewna oraz skrystalizowanie zawartych w nim cukrów. W związku z czym drewno staje się nieatrakcyjne dla pleśni czy grzybów a co za tym idzie proces biodegradacji drewna zostaje praktycznie zatrzymany.
Obróbka termiczna drewna Thermory składa się z 3 podstawowych etapów:
- Ogrzewanie/suszenie – powoli zwiększając temperaturę drewna zmniejsza się jego wilgotność do 0%
- Modyfikacja termiczna – drewno jest rozgrzewane do temperatury 180°C - 240°C i utrzymywane w szczytowej temperaturze przez około 2-3 godziny
- Chłodzenie/nawilżanie – drewno jest powoli schładzane i ponownie nawilżane do właściwego poziomu wilgotności (około 5-7%).
Etap trzeci termomodyfikacji jest etapem najtrudniejszym – właśnie na tym etapie powstaje najwięcej błędów produkcyjnych u firm nie posiadających odpowiedniej aparatury.
Jakie są podstawowe zmiany zachodzące w drewnie podanemu modyfikacji termicznej Thermory?
- odżywiczenie gatunków iglastych drewna (brak wypływów żywicznych)
- ponowne utworzenie struktury drewna
- odporność drewna na działanie pleśni czy grzybów
- zmniejszenie absorbcji wody
- zwiększona ochrona przed próchnieniem
- zwiększona stabilność wymiarowa
- zmniejszone przewodzenie ciepła
- jednolity kolor na wskroś deski