Potrzebujesz konsultacji? Zadzwoń do nas: 22 751 52 60
UWAGA Ze względu na trwające prace informatyczne podane ceny i dostępności mogą być nieprawidłowe. Przed zakupem prosimy o kontakt.

Jak pielęgnować drewniany blat kuchenny i łazienkowy?

Drewno jest jednym z najczęściej używanych materiałów podczas wykańczania kuchni oraz łazienek. Nie bez powodu – jest ono nie tylko ekologicznym i naturalnym surowcem, lecz także nadaje każdemu pomieszczeniu wyjątkowo ciepły i domowy klimat.
Ponieważ kuchnia i łazienka są miejscami, w których spędzamy dużo czasu oraz wykonujemy wiele zróżnicowanych czynności, odpowiednia impregnacja blatów drewnianych jest bardzo ważna zarówno z powodów estetycznych, jak i – a może nawet przede wszystkim – higienicznych.

Podstawowym sposobem dbania o drewniane powierzchnie jest regularne przecieranie ich wilgotną bawełnianą szmatką. Ważne jest, by została ona wcześniej dobrze wyciśnięta, gdyż nadmiar wody może spowodować na blacie nieodwracalne i nieestetyczne uszkodzenia. Jeśli drewno jest lakierowane, możesz także myć je za pomocą zwykłego mleczka do czyszczenia.
Upewnij się jednak wcześniej, że nie zawiera ono żadnych substancji, które w kontakcie z żywnością mogą okazać się dla ciebie szkodliwe.

Drewniany blat kuchenny należy od czasu do czasu pielęgnować za pomocą odpowiedniego oleju. Celem tego zabiegu jest pozbycie się z blatu wszelkich zabrudzeń oraz przywrócenie mu dawnego połysku, przy zachowaniu naturalnej struktury drewna. Do tego celu stosuje się specjalny olej do blatu, który jest bezpieczny w użytkowaniu nawet przy kontakcie z żywnością.
Olej do pielęgnacji blatu drewnianego głęboko wnika w pielęgnowaną powierzchnię, impregnując ją aż do kilkunastu milimetrów w głąb.
Podobnie jak w przypadku czyszczenia blatów za pomocą wody, należy upewnić się, że nadmiar oleju został usunięty - w innym wypadku na blacie mogą pojawić się nieestetyczne plamy.

Woda i oleje do blatów nie są jednak jednymi sposobami dbania o blaty drewniane. By długo cieszyć się pięknym efektem wykończeniowym, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad użytkowania tych powierzchni Jedną z nich jest unikanie kontaktu drewna z przedmiotami gorącymi, m.in. garnkami zdjętymi prosto z ognia oraz kubkami ze świeżo zaparzoną herbatą lub kawą.
Warto zainwestować w odpowiednie podkładki, które uchronią drewniane blaty od szkodliwego działania ciepła. Krojenie żywności bezpośrednio na blacie może z kolei doprowadzić do powstawania na nim rys, dlatego lepiej się tego wystrzegać.

Jeśli szukasz odpowiedniego oleju do blatu drewnianego przejdź TU