Potrzebujesz konsultacji? Zadzwoń do nas: 22 751 52 60
Pracujemy normalnie, zapraszamy.

Blaty drewniane - instrukcja montażu

  • Płyty drewniane należy przechowywać w suchym pomieszczeniu i w oryginalnym opakowaniu
  • Płyty/ blaty drewniane należy rozpakować w temperaturze około 20oC i wilgotności 40-60%.
  • przed montażem należy zabezpieczyć wszystkie płaszczyzny blatu specjalnym olejem do blatu(przód/ tył/ brzegi/ docięcia/etc i pozostawić do wyschnięcia na około 2-4 godziny.
  • przy montażu zlewozmywaka, baterii czy płyty grzewczej należy zachować min. 10 mm luzu i pamiętać o zaizolowaniu termicznym wszystkich urządzeń kuchennych
  • od tyłu stosować kątownik z owalnymi otworami na wkręty tak by płyta mogła „pracować”
  • gdy niezbędne jest ewentualne łączenie blatów na długości należy połączyć je „obcym piórem” po uprzednim wyfrezowaniu rowków w obu blatach w celu zastosowania odpowiedniego okucia konstrukcyjnego
  • po zamontowaniu należy przeszlifować górną powierzchnię blatu i krawędzie papierem ściernym (gramatura 180 mm bądź więcej). Szlifowanie należy przeprowadzić wzdłuż lameli. Powstający podczas szlifowania pył natychmiast usuwać (np. za pomocą odkurzacza).

Następnie przetrzeć blat olejem za pomocą gąbki bądź szmatki. Nadmiar oleju usunąć a powierzchnię wypolerować za pomocą miękkiej szmatki. Najlepiej czynność powtórzyć po 6-8 godzinach.

Blat drewniany jest gotowy do użytku po około 24 godzinach po ostatnich zabiegach.