Potrzebujesz konsultacji? Zadzwoń do nas: 22 751 52 60
UWAGA Ze względu na trwające prace informatyczne podane ceny i dostępności mogą być nieprawidłowe. Przed zakupem prosimy o kontakt.

Blaty drewniane czy laminowane?

Blat kuchenny powinien być przede wszystkim estetyczny ale i funkcjonalny tj. odporny na zarysowania, wysokie temperatury i obecność wody.

Zarówno blaty drewniane jak i laminowane mają swoje zalety oraz wady.

Jeśli chodzi o estetykę to zdecydowanie wygrywają w tym zakresie blaty drewniane.
Blaty drewniane posiadają naturalną strukturę drewna oraz piękny kolor znakomicie komponujący się z każdym wnętrzem. Blaty kuchenne laminowane choć imitujące zazwyczaj drewno czy kamień nie są wstanie pod względem estetyki doścignąć blatów z naturalnych materiałów.

Blaty laminowane są łatwe w użytkowaniu, bez problemu można usunąć z nich wszelkie plamy po żywności i zabrudzenia. Jednakże są mało odporne na wysokie temperatury. W związku z tym nie należy stawiać na nich bezpośrednio gorących garnków czy patelni. Długi kontakt z wodą również nie jest wskazany gdyż pod wpływem wody mogą pęcznieć. Uszkodzony blat laminowany nie nadaje się niestety do naprawy.
Natomiast blaty drewniane doskonale sprawdzają się w kuchni. Dokładnie zabezpieczone olejem nie będą przyjmowały zabrudzeń i będą łatwe w konserwacji. Są odporne na wysokie temperatury - bez obawy można na nich stawiać gorące garnki i inne przyrządy kuchenne. W razie uszkodzeń blatu drewnianego (rys oraz większych uszkodzeń) można bez problemu dokonać jego renowacji – blat drewniany można zeszlifować a następnie na nowo zaolejować dzięki czemu będzie wyglądał jak nowy.

Tak jak wspomniano blaty laminowane są mało odporne na wysokie temperatury dlatego w przeciwieństwie do blatów drewnianych trzeba zwracać szczególną uwagę przy ich montażu w szczególności w okolicach płyty kuchennej oraz piekarnika.